Vrijopnaam

In eerste instantie leek Vrijopnaam met de standaard vraag bij ons aan te kloppen: we willen de site vernieuwen. De belangrijkste opdracht: de rekenmodule waarmee klanten een offerte konden opvragen perfectioneren. Die was allesbehalve standaard: het was 100% maatwerk. Dat is natuurlijk koren op onze windmolen.

De achtergrond

Vrijopnaam is een energieleverancier met ambities: iedereen aan de zonne-energie. De rekenmodule is een ingenieus stappenplan waarmee je kan berekenen wat zonne-energie jou kan opleveren. Je moet er even voor gaan zitten, maar het is zo gebruiksvriendelijk gemaakt dat je als vanzelf door het proces geloodst wordt. Het uitdenken heeft Vrijiopnaam gedaan, wij hebben dit in de software verwerkt. Daar zijn we best trots op.

Want je kan bij Vrijopnaam niet alleen maar gewoon zonnestroom afnemen, je kan er ook voor kiezen om zonnepanelen te kopen. Ook als je geen dak hebt om duurzaam te bedekken, bijvoorbeeld omdat je in een flat woont. Of als je een woning huurt en je verhuurder het niet nodig vindt om zonnepanelen aan te schaffen. Je kiest één van de zonneparken, vervolgens hoeveel panelen je wilt en voilà, dat worden "jouw" zonnepanelen.

Of je hebt al zonnepanelen, maar die leveren niet genoeg op om in jouw energiebehoefte te voorzien. Ook dan kan je bij hen je energie aanvullen met een paneel op afstand. Eigenlijk kan je alleen maar geen klant worden als je eigen panelen wel genoeg stroom opleveren.

Stroomschema tot het plafond

Ho Stop. Alleen hierboven heb je dus al 4 verschillende scenario's. En dan moet de echte berekening nog gaan beginnen. Bij zo goed als alle stappen zijn er meerdere scenario's, verschillende keuzes, setjes vervolgvragen en uitkomsten.

De klant zorgde voor de wireframes. Zij konden putten uit hun ervaring met het bestaande proces en hadden de hele customer journey al uitgeplozen voor wij aan boord kwamen. Dat is fijn als het zo'n complex proces is. Dus kregen wij een stroomschema waar we een complete muur mee honden behangen en kon het bouwen gaan beginnen.

Maatwerk: steen voor steen

Om jullie een beeld te geven: vergelijk het met het bouwen van een huis, from scratch. De enige bestaande bouwsteen die je hebt bij dit soort maatwerk is de codetaal, in dit geval PHP. De rest is up to you. Je moet iedere volgende stap apart metselen, steend voor steen. Net zolang tot je de kamer af hebt en door kan naar de volgende.

Ben je eenmaal aan het bouwen en komt er een wijziging, zoals een extra vraag of een tussenstap, dan zit er niets anders op dan je net gebouwde kamer weer af te breken tot het punt waar je die nieuwe nis kan invoegen.

Kleine ingenieuze extra's

Onze klant vond het belangrijk dat de aanvrager in realtime het bedrag kon zien veranderen zodra ze de aanvraag aanpasten. Niet alleen dat: ze moesten ook een pop-up kunnen openen die hen precies de prijsopbouw liet zien.

Dat snapten wij wel: je kan als klant zo letterlijk spelen met het aantal zonnepanelen en de verschillende partners, en zo voor elke combinatie uitvissen wat de kosten en de opbrengsten zijn. Heen en terug tussen de stappen, net zolang tot je tevreden bent.

Ontelbare "if-elsen"

Maar zoals met alles wat simpel en logisch lijkt: achter de schermen betekent dit een ongelooflijk gepuzzel. Om een collega te quoten: "Het zit vol met ontelbare if-elsen!". Wat hij bedoelde: als de klant teruggaat in het proces en een andere keuze maakt, dan moet de informatie voor de realtime berekening van het bedrag uit een andere map komen. En al die mogelijkheden moet je programmeren.

Dan hebben we het nog niet eens over de partners gehad. Ben je al klant bij één van de partners en word je klant bij Vrijopnaam, dan krijg je een extra voordeel. Wat dat precies is? Dat verschilt per partner. Dus ook dat moet je programmeren. Oh ja: iedere nacht worden alle nieuwe tarieven opgehaald en verwerkt. Want dat heb je met zon, en dat heb je ook met verbruik: dat fluctueert. Dat moet wel volautomatisch in de juiste mappen komen.

Hoe uitgebreid wil je het hebben?

Vrijopnaam gaat heel ver om hun klanten zo goed mogelijk te bedienen. Ze houden er zelfs rekening mee dat je niet precies weet hoeveel stroom en/of gas (ja, dat hebben ze ook!) je verbruikt. Er zit een hele rits vragen tussen geplakt waarmee zij ongeveer een schatting kunnen maken van je gebruik.

Er zijn maar weinig sites waar je zo tot in detail je mogelijkheden kan afwegen en waar de geschatte kosten zo dicht bij de daadwerkelijke bedragen komen. Er zijn ook maar weinig sites waar onze klant het gebruiksgemak van hun klanten zo belangrijk vindt dat ze bereid zijn om in een flinke hoeveelheid maatwerk te investeren.

Wat maakt dit werk nou zo fijn?

Technisch gezien: maatwerk is het moeilijkste, uitdagendste en het leukst om te bouwen. Als onze developers hun tanden in dit soort vragen mogen zetten dan heb je hele gelukkige Two Kingers.

Wat het nog extra leuk maakt is de match met de klant, op meerdere gebieden. Zij zochten een bureau om mee te sparren, dat kan - en wil - meedenken en er van houdt om mooie dingen te bouwen. Dat Vrijopnaam niet alleen commercieel is, maar ook een duurzaam tintje heeft is voor ons de kers op de taart. Niet alleen omdat meerdere van onze medewerkers zich daar privé betrokken bij voelen; dat is een leuke bijkomstigheid, maar wel een bijzaak. Als Two Kings hebben we niet voor niets een flinke hoeveelheid klanten die zich met duurzaamheid bezighouden, in de non-profit of culturele sector opereren, of op een andere manier maatschappelijk betrokken zijn.

Bottom line: dit zijn vaak mensen die bevlogen zijn, vierkant achter hun missie en/of product staan, en iets moois willen maken waarmee ze hun klanten of publiek zo goed mogelijk kunnen bedienen.

Net als wij dus.

Wat wij gedaan hebben:

  • Maatwerk rekenmodule
  • Frontend/backend
  • Uitbreiding

Vragen? Neem contact op:

070 345 76 28

Neem een kijkje

Wil je ook iets bijzonders bieden aan jouw klanten?

En wil je graag een bureau dat niet alleen maatwerk levert maar ook nog eens met je mee wil denken? Vul het formulier in en maak onze developers blij met jouw puzzel! 

Laten we een afspraak maken